Onderzoek

Vraaggesprek (anamnese)

Er volgt een uitgebreid vraaggesprek. Het doel is om een zo goed mogelijk inzicht in uw klachten te krijgen en een goede keuze van de toe te passen therapie (naaldkeuze) te kunnen maken. 

In de acupunctuur worden veel zaken met elkaar in verband gebracht. Een voorbeeld: hoofdpijn in het gebied van het voorhoofd kan met de spijsvertering te maken hebben en dan is het van belang het voedingspatroon na te vragen. Een ander voorbeeld: klontjes in het menstruatiebloed kunnen wijzen op een energetische blokkade van de lever. Evenals 'geitenkeuteltjes' bij de ontlasting. Door het vraaggesprek leert u ook naar vele aspecten van uw eigen lichaam te kijken en deze te begrijpen.

Polsdiagnose

Bij zowel de linker- als bij de rechterpols, worden op 3 verschillende plaatsen en dieptes de pols gevoeld. Er wordt gekeken naar onder andere de snelheid, de kracht, de regelmatigheid, de breedte, de diepte en de spanning. Dit geeft informatie over de energetische situatie van de verschillende organen.

van Chin. Med Centre A'dam

De polsdiagnose is een goede diagnostische methode, maar subjectief en moeilijk. Er is veel ervaring voor nodig. Tegenwoordig wordt het veelal vervangen door electro-fysiologische meetmethoden.

Tongdiagnostiek

Om informatie over de situatie en energietoestand van uw organen te krijgen, wordt ook uw tong bekeken. Er wordt gekeken naar de kleur, de vorm, eventuele aanslag, vochtigheid, kloofjes, pukkeltjes en tandafdrukken. U ziet aan de foto's hoe verschillend tongen eruit kunnen zien. Het is en een objectieve en geen moeilijke methode, waarbij u zelf mee kunt kijken. Aangezien het een momentopname is, is het interessant uw tong ook op andere dagen zelf te blijven bekijken en zo vat te krijgen op oorzaken van uw klachten (bijv. een slijmlaagje dat ontstaat na het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen geeft aan dat uw spijsvertering dat niet aan kan). Tongdiagnostiek is een methode, waarvan ik graag zou willen dat het meer gebruikt zou worden in onze cultuur, aangezien het objectief, logisch en goed te begrijpen is.

Auriculo (ooracupunctuur)

Informatie over dit onderwerp vindt u onder het hoofdstuk "ooracupunctuur"

Palpatie

Door middel van het voelen van de spieren, worden de verharde plekken in dit dwarsgestreepte spierweefsel opgezocht en aangeprikt volgens de technieken van de Dry Needling van de nederlandse canadese fysiotherapeut Frank Timmermans.

Rugdiagnostiek

Elk ruggemergsegment bestaat uit een wervel, bijbehorende huid, bindweefsel, spieren en een orgaansysteem! Via de huid kunnen we zo de organen beïnvloeden (therapie) of informatie over de organen krijgen (diagnostiek). Bijv. de 3e borstwervel geeft een reflectoire reactie naar het longsysteem. Het behandelen van de rug, zal dus altijd op alle systemen ingrijpen en niet alleen op de spieren/het skeletsysteem.

Een voorbeeld: bij vastzittende hoest kan je bindweefselmassage of cupping gebruiken op het gebied van de 3e tot en met 5e borstwervel. Persoonlijk zie ik toch liever een gehele rugbehandeling, aangezien niet alleen de longen behandeld moeten worden, maar het activeren van alle organen wenselijk is.

Buikdiagnose

Via onderstaande alarmpunten op de buik, kan informatie over de toestand van bijbehorende organen worden verkregen.

 

 

 


06-46264422                lanting@acupunctuurgroningen.nl                 www.acupunctuurgroningen.nl