Teveel eten

 Echt heeeeeeeel slecht voor iedereen!!!!!!!!!!!!!!

 

De belasting van teveel eten is niet alleen slecht vanwege het gevaar op overgewicht, maar ook voor de dunneren onder ons en de ‘'normalen".

Een reden hiervoor is dat de spijsvertering zwaar wordt belast als we teveel eten en dit heeft zowel lichamelijke als psychische gevolgen.

De reden om hierover te schrijven is dat alleen mensen met overgewicht worden gewezen op het gevaar van overeten en dat terwijl teveel eten verantwoordelijk is voor vele (onverklaarbare) klachten ook bij dunneren.

De reden van het overeten kan ook meespelen: eten om emotionele gevoelens te onderdrukken. Het vele eten kan nu lichamelijke problemen geven, maar het onderdrukken van gevoelens op zich, kan ook ziektes/pijnen veroorzaken. Het werkt dus dubbel op. Dit geld natuurlijk ook voor het roken. Een ieder weet dat het ongezond is om te roken vanwege de stoffen die je inademt, maar dat het roken  gevoelens onderdrukt kan op zich ziektes veroorzaken en misschien is dat mede een oorzaak voor longkanker ect.

Overeten belast m.n. de Galblaas. De Galblaas heeft in de Chinese Geneeskunde naast physiologische functies ook psychologische functies. Om uw eten te verteren is bijv. gal nodig. Gal verdeelt uw vetdeeltjes, zodat deze makkelijker verteerd kunnen worden. Volgens huisartsen hebben vele van hun patienten galstenen zonder daar regulier duidelijk last van te hebben. In mijn praktijk zijn vele klachten galblaas gerelateerd en wordt de galblaasmeridiaan veel behandeld. Galstenen kunnen ontstaan door teveel en/of verkeerd eten. Verder heeft de gal ook een psychologische functie:

Psychologisch zorgt de Gal(blaas) voor de daadkracht en moed van een persoon. Een goed werkende Galblaas geeft daadkracht, besluitvaardigheid en moed aan een persoon.. Als u echter uw gal hoofdzakelijk gebruikt voor het verteren van uw voeding, dan blijft er voor de daadkracht niet veel over. Zonde. Als u minder eet, dan kan de gal worden ingezet voor de activiteiten die u wilt gaan ontplooien en u doet het dan ook en u twijvelt  minder. 

Het is mijn ervaring inderdaad in de praktijk dat mensen die minder gaan eten (vasten is een extreme vorm)  besluitvaardiger worden en meer gaan aanpakken. Overeters kunnen zich inderdaad manifesteren met besluiteloosheid en een bepaalde lamlendigheid. Met name bij het proces van afvallen is doorzettingsvermogen en daadkracht een must voor goede resultaten. Helaas een kip-ei probleem.

Gal is normaliter wit of gelig van kleur en dit zorgt voor daadkracht. Mocht het zo zijn dat u uw daden/ideeen niet uitvoert en u raakt hierover gefrustreerd, dan komt de groene kleur van de lever in de gal en dan wordt de gal groen(zwart). Dit is geen gezonde situatie meer en de veroorzaker van vele klachten. (zie artikel over de kleur van gal). Echter heeft de groene gal de emotie van boosheid bij zich, dan kan het zijn dat u deze boosheid/geirriteerdheid wilt onderdrukken, door te gaan eten.

Mocht het u nu lukken om niet toe te geven aan deze drang tot eten, dan kunt u wat geirriteerder zijn. Echter is boosheid ook een kracht en indien u tijdig duidelijk kunt zijn en besluitvaardig naar uw omgeving toe, dan hoeft het niet zover te komen dat er boosheid uit ontstaat. Weer een kip-ei situatie.

 


06-46264422                lanting@acupunctuurgroningen.nl                 www.acupunctuurgroningen.nl