Voelen en afvallen

In mijn praktijk voor klassieke acupunctuur is mij het volgende opgevallen:

Ik krijg regelmatig mensen (meestal vrouwen) in de praktijk, die hulp vragen bij het afvallen.

Bij de klassieke acupunctuur is het de gewoonte uw Tong te bekijken en uw Pols te voelen en op grond daarvan te bepalen waar de acupunctuurnaaldjes worden geplaatst.

Het is mij opgevallen dat veelal acupunctuurpunten die te maken hebben met het spijsverteringsgebied ‘'ongevoelig'' zijn. Dit betekent dat ik dikkere naalden moet inzetten op die punten, om u het punt te laten voelen. Het laten voelen van een punt gebeurt d.m.v. het heen en weer draaien van de naald en ev. een beetje op en neer. Net zolang totdat het ‘'Qi gevoel'' er is. Dit Qi gevoel is iets wat u voelt en de behandelaar ook.

Wat mij opvalt is dat veelal ikzelf het Qi gevoel al wel in de naald voel, maar u nog niet. Het lijkt er dus op, dat het gevoel van u is uitgeschakeld. Als dit het geval is bij het punten van de spijsvertering (Maag, Alvleesklier), kunt u zich voorstellen, dat u dus ook niet goed uw maag kan voelen. Hiermee zult u uw verzadigingsmoment niet tijdig voelen en kunt u overeten en u kunt niet goed voelen wat u werkelijk nodig heeft en van alles naar binnen werken.

Het is heel belangrijk om uw spijsvertering goed te kunnen voelen, omdat u anders meer kunt eten dan uw spijsverteringsenzymen aankunnen.

 

Waarom voelt u niet/niet goed? Het antwoord is gissen.

-Misschien heeft u geleerd om uw bord leeg te eten en niet om te voelen of u iedere hap wel nodig heeft!

-Misschien bent u eigenlijk heel gevoelig en heeft u geleerd dat uit te schakelen om overeind te blijven.

-Misschien heeft u een allergie of intolerantie voor melk/melkproducten en/of gluten/tarwe. Dan kunnen de melk/gluten peptiden de darmwand passeren en naar de hersenen worden getransporteerd, waar ze werken als een opiaat. U bent dan minder gevoelig en meer uitgeschakeld en eigenlijk verslaafd!

 

Bij afvallen gaat het erom weer goed uw lichaam te gaan voelen. Dit betekent  tevens dat u het leven gaat voelen. Het voelen van het leven brengt emoties met zich mee. Zowel fijne emoties als ontroering, vreugde, liefde, als de emoties van verdriet, boosheid, angst, jaloezie, zorgen maken/piekeren ect. Echter; zonder te voelen leeft u ook minder en wordt ook het maken van keuzes moeilijker.

Het kan prima zijn om een periode in uw leven even wat minder te voelen. U krijgt dan even rust om aan te sterken. Het gaat er echter om dat u zelf bewust kiest voor zo'n periode en niet dat het u overkomt en niet dat het uw hele leven duurt.

Een ander nadeel van het niet voelen, is dat sommige therapien niet of minder werken. Ik merk het zelf met de Laserbehandeling. Als u een hoge pijngrens heeft, dan werkt de laserbehandeling minder goed;  wrs omdat laserlicht dan minder goed door de huid gaat. Ik gebruik dan ook de acupunctuur behandeling om uw pijngrens om laag te brengen en als dit voldoende is gebeurt kan het laserprogramma worden ingezet. Het Laserlichtprogramma bestaat uit het behandelen van 52 acupunctuurpunten met laserlicht. Er zit een sterk anti-verslavingsprogramma in.

Er zijn meerdere methoden om weer te leren voelen. Ik werk zelf met de acupunctuur methode, maar ook haptonomie of haptotherapie zijn goede methoden. Een combinatie tussen acupunctuur en haptonomie is nog beter. Bewust eten en niet tegelijkertijd iets anders doen is een goede, maar moeilijke oefening. Misschien heeft u naar aanleiding van het bovenstaande uw eigen idee/oplossing.


06-46264422                lanting@acupunctuurgroningen.nl                 www.acupunctuurgroningen.nl