Glascup techniek / Cuppen

 

 

Het bindweefselmassage programma met de Glascup met ventiel

Hieronder volgt een beschrijving van een programma van bindweefselmassage met een glascup met ventiel. Eenvoudig, snel en doeltreffend. Het kan bij alle aandoeningen worden ingezet. Oppassen met spataderen uiteraard. Eventuele eigen aanpassingen op dit programma zijn zeer wel mogelijk.

Glascup:

Hier wordt gebruik gemaakt van een glascup met een pompje met ventiel. Te bestellen bij l'Univers/Sanofarm (0342-420664).

Ik gebruik 2 maten: de 5 cm diameter en de 4 cm diameter. Eerst wordt onderstaand programma met de 5 cm cup uitgevoerd en daarna wordt het programma herhaald met de 4 cm cup.

-diameter 5 cm cup: als inleiding en geschikt voor de gehele rug. Voor de nek is deze cup te groot.

-diameter 4 cm cup; geeft een scherper gevoel en hiermee kan wel de nek worden behandeld.

Schoonmaken: Het glasdeel met water en zeep of met een watje met alcohol. Niet te snel uitkoken, want mocht het glas ooit een klein tikje hebben gehad, dan kan het in de kookpot toch barsten. We werken zelden met bloed en/of pus. Het pompje (de rode bal) nooit in water;

 

Mocht u plastic cups in uw praktijk hebben, dan kunt u natuurlijk daarmee gaan experimenteren. Als u een nieuwe cup moet gaan aanschaffen, dan adviseer ik toch glas, aangezien glas goed schoon te krijgen is. Het nadeel echter is de breekbaarheid als het op een harde ondergrond valt. Ik werk zelf met een vloerkleed eronder. De ventieltjes zijn bij mij nog nooit stuk gegaan, maar sommige moet je bij de eerste keer even los maken met de vingers.Let wel; u moet een cup met ventiel!!!!! aanschaffen

 

Behandeling

Leg uw client comfortabel op de buik.

Smeer de gehele rug en nek in met olie; anders glijdt de glascup niet.

Plaats de glascup loodrecht op het weefsel en geef een beetje druk, vervolgens trekt u de cup over het weefsel heen, terwijl u de neerwaartse druk handhaaft. Gaat dit te moeilijk, dan de cup iets losser zetten of iets meer olie gebruiken.

cupping

 

1 Zet de glascup vast met 1 knijpje op punt 1 (Blaaszone) en laat de client even wennen aan het gevoel. U kunt op dit punt kleine rondjes draaien.

 

2 U gaat voorzichtig ‘lopen' met de glascup over het gebied net caudaal van de cristaranden. U kunt uitproberen hoeveel keer knijpen met het pompje nodig is, om een niet pijnlijk, maar wel duidelijk trekkend gevoel te krijgen. Dit is bij vrouwen meestal 1 of 2 keer knijpen en kan bij mannen wel 3 keer zijn. Let op: het gebied aan de zijkant is bij de meeste vrouwen zeer gevoelig. U kunt er een 8-beweging van maken. Te lang cuppen op dit gebied kan vegetatieve reacties geven als bloeddrukverlaging, witte handen, misselijkheid e.d.

 

3 Begin weer op het Blaaspunt onderaan de rug en ga dan langzaam zigzaggend omhoog. Eerst enkele malen over de onderrug en dan omhoog via de bovenrug. Tussen de schouderbladen niet te lang cuppen vanwege de reflectoire invloed hier op het hart.

 

4 U begint weer op het blaaspunt en gaat nu over de Du Mai meridiaan recht omhoog. Het voordeel van cuppen is hier dat u ook het gebied tussen de wervels kunt lostrekken, wat masserend moeilijk is. Volg de eventuele scolioses: blijf precies over de wervelkolom gaan. U kunt ev. met de vingers van de andere hand de wervels voelen en u volgt dan met de cup.

 

5 U gaat nu met de eerste Blaaslijn weer naar beneden (1,5 Cun van de wervelkolom).

 

6 Nadat u via de Du mai weer omhoog bent gegaan (zie punt 4) ,kunt u nu via de tweede Blaaslijn naar beneden gaan (3 Cun vanaf de wervelkolom). U gaat dus steeds via de Du mMai weer omhoog en let op; deze baan wordt dus meer behandeld en kan wat verkleuring geven.

Punten 5 en 6 kunnen enkele keren worden herhaald.

 

7 Ik mag graag het gebied van Dud11 (M.Infraspinatus) op het schouderblad behandelen m.b.v. ronddraaiende bewegingen. Pas op dat u niet tussen de schouderbladen werkt nu, maar erop. Dit weer i.v.m. het Hart.

 

8 De nek: Nu heeft u de kleine cup nodig en u volgt globaal het verloop van de M.Trapezius. U maakt streken van caudaal naar craniaal. De eerste streek is lateraal en de opeenvolgende streken liggen steeds meer naar mediaal tot u na 3 a 4 streken op de Du Mai meridiaan bent aangekomen. Hierna herhaalt u hetzelfde aan de andere kant.

De client moet de kin goed ingetrokken houden (nek flexie) tijdens dit stukje cuppen, zodat u goed bij de nek kunt.

Let op: de nek kan hiervan zeer blauw worden dus oppassen en niet te lang cuppen (ev. een sjaaltje dragen de volgende dag.)

Heeft de client uw behandelingen goed doorstaan, dan kunt u ook de nek nog zigzaggend doen met de cup, maar dit geeft snel blauwverkleuring. Het geeft wel goede resultaten. Ik raad het niet aan tijdens de 1e behandeling. Deze techniek is niet afgebeeld.

 

Tips:

Op pijnlijke of vaste plekken kunt u de cup even laten staan.

Als een gebied bij je client gaat jeuken, dan stoppen op dat gebied. Het is dan voldoende geweest voor die behandeling.

U kunt punt 3 ook herhalen nadat u de punten 5 en 6 hebt gedaan.

Bij het vastzetten niet de hand op het ventiel drukken, anders kan er geen lucht in/uit tijdens het pompen.

Andere delen van het lichaam kunnen ook worden behandeld, maar pas op met kwetsbare gebieden, zoals onder de bovenarm/oksel. Ev. meer olie gebruiken.

De glasscup is goed te gebruiken bij het behandelen van cellulitis (ev. in combinatie met Weleda berken cellulitis olie).

Altijd eerst het lage ruggedeelte goed losmaken, alvorens de hoge rug te behandelen. Dit i.v.m.het hart (gebied tussen de schouderbladen)

Leg een foto van een huidverkleuring t.g.v. cuppen, in uw praktijk, zodat u de client dit voor de behandeling kunt laten zien. De client is dan voorbereid op hoe het eruit kan gaan zien en schrikt niet en kan ook het thuisfront informeren. Dit voorkomt klachten in uw praktijk en het is correct naar de client toe.

Cuppen kan sterke huidverkleuringen geven; soms pas achteraf. Ik leg de client uit dat een ‘blauwe'rug juist betekent dat cuppen nodig is, net zolang totdat de verkleuring niet meer optreed. Uiteraard wel een mildere behandeling de volgende keer.

Ik werk zelf graag met Weleda Massage olien gecombineerd met kokosolie.

U kunt de gehele behandeling inkorten door punt 1 t/m 7 met de grote cup te doen en alleen punt 8 met de kleine cup. U kunt ook de gehele behandeling alleen met de kleine cup doen. U hoeft dan maar 1 cup aan te schaffen.

Om de juiste behandel richting voor de punten 4 t/m 6 te bepalen, kunt u ook de huidplooi methode uit de bindweefsel-massage gebruiken.

 

Discussiepunten:

Wel of niet behandelen tussen de schouderbladen. Dit in verband met de reflectoire reactie naar het Hart.

Richting over de Du Mai. Er zijn argumenten om ook over de Du Mai de richting naar beneden aan te houden.

Mocht u opmerkingen of verbeteringen betreffende dit programma hebben dan kunt u dit mij mailen op lanting@acupunctuurgroningen.nl. Ik ben u hiervoor erkentelijk.

 

 

 

 

 

 


06-46264422                lanting@acupunctuurgroningen.nl                 www.acupunctuurgroningen.nl