Hooikoorts

Hooikoorts (Pollinose)

Hooikoorts is een allergische ontstekingsreactie van het lichaam op een normaliter onschuldige stof. Deze stoffen heten allergenen. Het lichaam maakt antilichamen aan tegen de allergenen en er ontstaat dan een reactie waarbij histamine vrijkomt. Dit geeft allerlei ontstekingsverschijnselen.

De diagnose wordt bepaald m.b.v. een huidpriktest en/of een bloedtest (IgE eiwit wordt bepaald).

Hooikoorts is voor 30% erfelijk bepaald en 15-20% van de mensen met allergische klachten krijgen astma. 80-90% vd astmatici had eerst allergiën.

Verschijnselen:                 

 Neus:   verstopt, waterig slijm, geïrriteerde en/of gezwollen slijmvliezen, niezen                                           

  Ogen:   rood, tranend,jeuk      

  Keel:    geiriteerd, prikkelhoest, verkoudheid  

  Hoofd:  vol zitten doordat bijholtes slechter kunnen afvoeren door gezwollen slijmvliezen en slijm, hoofdpijn, veel denken/piekeren                                                                                                          

   Huid:    Irritatie,galbulten

 

Aanvullende theorien om naar hooikoorts te kijken                    

 A)Traditionele Chinese Geneeskunde (acupunctuur)

B)Fruit

 C) Relatie eczeem-hooikoorts-astma

 D) Geirriteerde slijmvliezen

 E) Darmen/Longen

 F) Te vroeg geborenen

Ad A) Traditionele Chinese Geneeskunde:

 *Een verstoring van de Energie van de Lever; laat de Energie van de Lever vrij stromen.De lever beinvloedt vele processen in het lichaam. Als de Lever Energie stagneert, dan zul je dat m.n. nu merken omdat in de lente de Lever actief is en stijgend van aard (richting hoofd). Een goed stromende Lever Energie zorgt in de lente voor levenskracht, groei (kijk naar de natuur) en creativiteit. Een gestagneerde Lever Energie zien we veel in het Westen. Het ontstaat veelal door stress; teveel doen, teveel tegen je zin doen, tijdsdruk, frustraties, irritaties en ongeduld. Bewegingen zijn dan niet meer vloeiend, maar worden stokkerig (stacato)

*Een tekort in de Milt/Alvleesklier Energie, wat invloed heeft op spijsvertering en immuunsysteem. Dit systeem is gevoelig voor koude en vocht en is afhankelijk van goede seizoensgebonden voeding en rust in het denken. Als de spijsvertering niet goed werkt wordt voeding niet goed omgezet en ontstaat er Slijm wat kan indikken en dat noemen we dan Damp. We kunnen dit terugzien op onze tong. De tong is een weerspiegeling van ons lichaam en afhankelijk van de plaats van het slijm op de tong, kun je iets zeggen over de plaats in het lichaam waar slijm zit. (Tongschrapen maakt alleen de tong schoon en niet het hele lichaam!)

Dit slijm hoort te worden afgevoerd door de darmen. Als die het niet aankunnen dan wordt het opgeslagen in de longen en hoofd. Er is dus een verschil in het Oosterse en het Westerse denken wat betreft het ontstaan van de hooikoorts. In het Westen ontstaat het slijm op moment van het contact met de pollen door een allergische ontstekingsreactie. Het Oosterse denken gaat ervan uit dat het slijm al in het lichaam aanwezig is en dat contact met pollen (allergenen) het al aanwezige slijm mobiliseert. Denk ook aan niezen. Een foto opname van een niesbui laat een grote hoeveelheid druppels zien die worden uitgeniest. Denk ook aan een flinke huilbui met veel gesnotter; nu komt er zoveel slijm vrij; dat kan niet ter plekke worden gevormd. Het was al aanwezig in het lichaam en met huilen vind dus een opschoning plaats. Doen dus!

Tevens benoemt de Chinese Geneeskunde een  psychisch aspect van slijm. Slijm dat zorgt voor het doen van vele dingen tegelijk en het niet afmaken van de taken ervan. Een schoon lichaam zorgt dan ook voor psychische gestructureerdheid en orde in het denken en 1 taak per keer goed afmaken. Goed prioriteiten kunnen stellen.

Dan is er nog de samenwerking tussen de Lever en de Milt/Alvleesklier, waarin een gestagneerde Lever de Milt/Alvleesklier kan uitputten en die doet dan zijn werk niet meer goed. Hierdoor ontstaat dan slijm wat zich weer afzet in o.a.het hoofd.            

 

Ad B) Teveel fruit eten in de vroege jeugd en ook nu nog.

Denk aan de kruisreacties. Een kruisreacties is een overgevoeligheid voor plantaardige voedingsmiddelen en grassen/bomenpollen tegelijk. Een bepaald onderdeel van het pollenallergeen komt nl ook voor in sommige plantaardige, meestal rauwe voedingsmiddelen. Het kan zelfs zo zijn dat onderstaande fruit/groenten de werkelijke oorzaak van de allergie zijn en dat het weglaten van die voeding ervoor zorgt dat de pollenallergie minder opspeelt. Zeker het proberen waard. Een kip-ei probleem. In het algemeen wordt ervan uitgegaan dat de allergie voor pollen er het eerste is, maar dat kun je in twijfel trekken. Misschien is de voedingsallergie wel het basisprobleem. Je hoeft geen directe klachten te krijgen van de voeding als je er allergisch voor bent en dat maakt het heel moeilijk om het uit te zoeken. Of voedingsmiddelen voor u goed/niet goed zijn kan worden gemeten door een Mesoloog (meten via acupunctuurpunten) of via bloedtesten via het reguliere circuit .

De Chinese Geneeskunde is niet zo voor rauwe  koude voedingsmiddelen omdat zij de spijsvertering afkoelen en we willen juist een ‘warme maag’ (gember drinken! bijv om goed te verteren). Deze geneeskunde waarschuwt moeders altijd om niet te snel met fruit te beginnen bij kinderen, omdat fruit te koud is. De spijsvertering van kleine kinderen/babies is zwak. Vandaar dat in de natuur  2 jaar borstvoeding de eigenlijke vorm is. Vandaar dat bij natuurvolken moeders het eten eerst in hun mond voorkauwen (is eigenlijk voorverteren) en dan aan hun kindje geven. Kan alleen als de moeder een gezond speeksel heeft natuurlijk. Dit doen wij in onze cultuur niet, maar wij kunnen het voorverteren door te koken. Een gekookte appel heeft geen allergenen meer.

Er is een niet-allergische appel de Santana, dus die kan men uitproberen. Maar liever niets of gekookt (appelmoes). Soms zitten de allergenen in de schil en bij andere soorten in het vruchtvlees. Dus schillen helpt niet.

Onderstaande lijst laat de bekendste kruisreacties zien. Links staat de u bekende allergie en rechts het voedingsmiddel dat erbij hoort en dus tevens de oorzaak kan zijn.

Berkenpollen

Els, Berk, Hazelaar

Fruit (Steenfruit, Pitfruit): Appel, Peer, Perzik

 

 

Noten: Hazelnoten, Walnoten, Amandel

Graspollen

 

Aardappel, tarwe, Tomaat, Pinda, Boekweit

 

Bijvoetpollen

 

Selderij, Anijs, Koriander, Wortel

Timothee graspollen

 

Aardappels, Appel, Wortel, Selderij

 

Katepitheel

 

Varkensvlees

 

Huisstofmijt

 

Wijngaardslakken, Garnalen

 

Vogelveren

 

Kippen-ei (geel)

 

 

 

 

Ad C) De Relatie tussen eczeem-hooikoorts-astma

 1)Het begint allereerst met eczeem op jonge leeftijd veelal ten gevolge van een voedselallergie/intolerantie (zie hieronder genoemd)

2)Als dan de slijmvliezen van de neus geiriteerd raken volgt hooikoorts. (Misschien door het ademen door de neus)

3)Als Hooikoorts niet goed wordt behandeld kan dit overgaan in Astma, (Misschien omdat nu door de mond geademd gaat worden, omdat de neus geirriteerd is)

Conclusie: Los het allereerste probleem van eczeem en ev. voedselallergien op en anders van de neus allergien om astma te voorkomen. Oftewel: voorkom hooikoorts en astma door de voedingsallergie op te lossen.

 

 Voedingsallergien/intoleranties:

De meest voorkomende producten waarvoor men een allergie of intolerantie kan hebben zijn:

*Melk en/of melkproducten. De zure producten kunnen vaak wel (ook niet altijd!). Daarbij is biologische biogarde de beste. Zorg voor Yogurts die met levende darmflora-bacteriën zijn gemaakt en niet van alleen stremsel. Geitenmelk kan ook niet altijd en heel soms soyamelk ook niet.(N.B.de beste bron voor Calcium is sesamzaad ongepeld en wel kauwen!)

*Tarwe en/of Gluten

*Fruit,

*Noten,

*Nachtschade groenten en zoals aardappel, tomaat, aubergine

*Kippen-ei 

 N.B: Suiker geeft geen allergische reactie, maar wordt wel omgezet in slijm en kost het lichaam Zink en Calcium, wat van belang is voor ons immuunsysteem. In het raffinage proces van witte suiker, gaan de mineralen verloren, die het lichaam tijdens het verteringsproces van de suiker weer nodig heeft. Deze moeten dan uit het lichaam zelf worden gehaald. Dus is geraffineerde witte suiker zeer slecht voor hooikoortpatienten. Eigenlijk is het slecht voor iedereen. Neem liever natuurlijke zoetmiddelen zoals honing (niet teveel), ahorn siroop, stevia, rietsuiker, oerzoet ect. Die suikers bevatten nog mineralen, dus putten die het lichaam minder uit. Of als u moe bent ga dan liggen/slapen en neem geen snelle suikers.

Neem vooral geen light producten; die zijn niet gezond en volgens chinese theoriën val je er zeker niet van af.

N.B. Kippenei wordt wel in verband gebracht met de inentingen (?)

 

Ad D) Slijmvliezen die al geirriteerd zijn voordat de pollen komen.

De slijmvliezen zijn dus al verzwakt.

Neusslijmvlies: Dit kan door verkeerd gebruik in de winter van slijmvliezen bijv. steeds snuiten, wrijven, neuspeuteren, medicijnen, snurken, hoesten, krabben, niezen of scheef neustussenschot.

Maag-Darm slijmvlies: Door een voedingsallergie/intolerantie.

Slijmvliezen kunnen ook geïrriteerd zijn doordat de algehele weerstand is verminderd en door uitputting t.g.v. bijvoorbeeld te weinig slaap en rust. Door rust worden slijmvliezen geheeld (De Yin wordt s’nachts hersteld volgens de Chinese Geneeskunde). Slijmvliezen kunnen ook last hebben van de droge lucht van centrale verwarming of airco.

 

E) Darmen/Longen

Tevens is het van groot belang een goede darmwerking te hebben om slijm goed uit te scheiden. Er ligt een sterke relatie tussen Darmen en Longen. De darmwerking kun je verbeteren/ reinigen door bijv                  

-Zilvervliesrijst 

-Salade van geraspte wortel met lijnzaad olie en sesamolie (Ev lekker maken met toevoegen met,zonnebloem/         pompoenpitten/ rozijnen/ zout/ peper/ komijn)                                                               -                                  

-Speciale middelen zoals bijv probiotica (zonder toegevoegde suikers, zoetstoffen, smaakstoffen ect.) die de doorlaatbaarheid van de wand van de darmen verminderen                                                    

 -Therapien zoals osteopathie, natuurgeneeskunde, de specialist/huisarts, acupunctuur ect.

 

F) Te vroeg geborenen 

Bij te vroeg geborenen zijn de longen veelal nog niet optimaal aangelegd en ontplooid. Tevens kunnen de slijmvliezen al aardig geïrriteerd zijn door de afzuigbuisjes die erdoorheen zijn geduwt. Daarbij kan ook de vraag nog worden gesteld waarom het kindje te vroeg geboren is.......

 

Adviezen

Leef naar de seizoenen Herfst, Winter, Lente en Zomer. Dit betekent in de Winter rust, veel slapen, s’avonds rust, hoofd leeg maken,voeding die je verwarmt zoals soepen en verder voeding van het seizoen, beschermen tegen koude met goede kleding (ev thermische onderkleding, liefst niet synthetisch), de geest naar binnen richten.

Spuug dik slijm uit (speeksel niet, dat heb je zelf nodig) en slik het niet door. Dit kon het lichaam al niet verteren dus weg ermee. Overigens mag het officieel buiten niet, dus dan maar in de wasbak of zakdoek.

Om de neus schoon te houden zonder te neuspeuteren (wat slijmvliezen kan beschadigen) kun je met je hand een kommetje maken en vullen met water. Nu de neus erin (niet opsnuiven; dat kan zeerdoen) enkele keren en dan uitsnuiten. Enkele malen herhalen. Geleerd van de moslims voordat zij gaan bidden. Alles moet dan schoon zijn, zo ook de neus. Goede gewoonte.

Niet wrijven in ogen. Ev. deppen met koud water om de hitte uit de jeuk te halen.

Draag een zonnebril buiten tegen de pollen

Pas op met teveel airconditioning en centrale verwarming. Liever de temperatuur in huis iets lager afstellen en dan bijv, een warme kruik/kussentje met deken over de benen, zodat het hoofd fris blijft. Ga erop uit de frisse lucht in, maar goed aangekleed om je tegen wind koude en vocht te beschermen.

Rust! De winter is hiervoor bedoeld, zodat we weer flink aan de slag kunnen gaan in de lente. Maar dan wel uitgerust en met goede moed. Zo is het bedoeld. Denk niet te veel maar overdenk ev. en slaap veel; vroeger naar bed en later opstaan. Door rust kunnen ook de slijmvliezen herstellen, wat heel belangrijk is voor als de pollen eraan komen. Zorg voor intacte slijmvliezen.

Neem niet teveel fruit zoals bovengenoemd. Vit C kan ook prima via witte kool.

Niet roken

Dranken:Alcohol met mate. Thee is goed. Koffie tast slijmvliezen aan dus weinig of niet bij  slijmvliesproblemen.(koffie breekt Yin af)

Eten:      

Niet teveel (stop voordat je vol bent), want teveel wordt omgezet in slijm, geeft slappe ingewanden,            slaapproblemen en maakt sneller oud.

 

Niet te weinig want er is brandstof nodig om warm te blijven

 

Meer verwarmende voeding zoals soepen en niet teveel koude salades ect. in het koude seizoen. Groentes wokken ipv rauw.

 

Eet gevarieerd: Ontbijt en het liefst een stevige lunch en een licht avondeten.

 

3 Maaltijden per dag met rust voor de maag ertussenin. Soms kunnen 6 kleine maaltijden ook, maar zorg altijd voor rustperioden voor je spijsvertering. Niet de hele dag grazen en rust nemen na het eten van min. 10 minuten.

 

Ga erop uit en kleed je dan goed warm aan zodat ook wind geen vat op je krijgt. Vooral met fietsen, waarbij je zelf wind creert. Wind kan vatbaarder maken voor andere ziekten.

Vermijd contact met pollen (pollenweerbericht)

Zorg voor een goede weerstand

Verhoog je weerstand door je koud af te spoelen of af te deppen met een koud nat washandje.

Niet te veel en te lang met warm water douchen. Het natuurlijke vetlaagje, dat beschermend werkt, lost dan op.

Gebruik liever geen zeep.

Immunotherapie

Antihistaminica

Acupunctuur:

 Begin ruim voordat het hooikoorts seizoen begint met de behandeling, zodat op het moment dat de lente begint de lever vrij kan stromen, het immuunsysteem is versterkt, de spijsvertering is genormaliseerd en het lichaam is gereinigd van slijm en psychisch-emotionele blokkades zijn verholpen.

Acupunctuur is erop gericht de lever energie vrij te laten stromen. Geef lucht aan je ergernissen of schrijf een dagboek. Stuur je aandacht ev. in een andere richting, zodat je niet vast blijft zitten in negatieve patronen/ergernissen. Blijf niet hangen in wat frustreert. Zorg voor warme familie of vrienden banden. Toon respect, zodat je het zelf ook terug krijgt. Respect tussen man-vrouw, ouder-kind, kind-leraar ect. Help anderen en wees oprecht en eerlijk.

 Verder is het belangrijk om, zoals in het begin vermeld,  nu in de Lente gebruik te maken van de groeikracht van de Lever. Het aanpakken van nieuwe plannen dient nu te gebeuren. Leg nu je ei!

 Aangezien de Lever een opstijgende kracht heeft gaat het fout als nu je hoofd vol zit met  slijm of teveel denken. Het hoofd moet dus leeg zijn van de rust in de Winter! Dus gedraag je in de winter naar het karakter van het seizoen, slaap veel, rust tijdig en eet volgens de seizoenen om je gezond en weerbaar te houden in die winter. Rust zorgt ook voor opbouw van beschadigd en/of geïrriteerde slijmvliezen.

           

Versterken Milt/Alvleesklier systeem om spijsvertering en immuunsysteem te versterken.

Zorg ervoor dat je sterk en gezond bent ten tijde van de conceptie van je kindje en heb een goede zwangerschap met veel rust en harmonie, zodat je kindje minder kans heeft op allergien. Een zwangere vrouw hoort 9 maanden in een mooie tuin rond te lopen! Investeren hierin loont zich later met een gezonder kind.

Volgens het WHO (World Health Org) werkt acupuncuur bij allergische rhinitis (ontsteking van keel/neus) effectiever dan antihistaminica medicijnen. En acupunctuur heeft hoegenaamd geen bijwerkingen. M.n. bij chronische rhinitis werkt het goed: 60 a 70% succes. Bij acute klachten werken medicijnen goed. Ook acupunctuur gecombineerd met corticosteroiden werkt goed bij bronchiaal astma. Verder adviseert het WHO om astma te voorkomen door nasale allergien correct te behandelen.

Conclusie:  het lichaam moet gezond en schoon zijn en de psyche tevreden en rustig en aanwezig.

A smile a day, keeps the doktor away

 

Groningen April 2012

Marjon Lanting


06-46264422                lanting@acupunctuurgroningen.nl                 www.acupunctuurgroningen.nl