Voedingsadviezen vlg de Chin. Gen.

Voedingsadviezen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde0

In de Chinese voedingsleer kijkt men naar de uitwerking van het voedingsmiddel in zijn geheel op het individu en men kijkt niet naar de afzonderlijke calorien/vitamines/mineralen ect. Een voorbeeld hiervan is hoe u zich voelt na het eten van bepaalde maaltijden/voedingsmiddelen; of u moe bent of dat u een opgezette buik heeft gekregen of dat u meer last van winderigheidheeft gekregen. Een ander voorbeeld is of u zich kouder voelt nadat u iets gegeten of gedronken heeft, of juist dat u opgewarmd bent door uw voeding / drank.

Er wordt gekeken naar de energetische werking van voedingsmiddelen; iets wat in andere dieeten buiten beschouwing wordt gelaten. Chinezen kijken naar het effect van voedingsmiddelen op de functie van de organen. Dit lijdt tot geheel andere adviezen wat betreft geschikte producten om af te vallen en gezond te blijven en in zoverre is de Chinese voedingsleer veelal tegenstrijdig met vele westerse dieeten. De Chinese voedingsleer heeft als doel het lichaam voor ziekten te behoeden en zelfs ziekten te genezen of te helpen bij de genezing en voeding wordt gebruikt om langer te leven. Als u kunt leven van de energie die u uit uw voeding en drank haalt, dan hoeft u uw aangeboren erfelijke energie niet teveel aan te spreken en kunt u (gezonder) oud worden.

Wat bij alle dieeten goed is: suiker en slechte vetten worden afgeraden en u wordt gevraagd  om minder te eten.

De Chinese geneeskunde deelt voedingsmiddelen in naar  hun thermische werking. Er zijn dan hete, warme, neutrale, verfrissende en koude voedingsmiddelen. Bijv gemberthee is verwarmend en dus geschikt in koude jaargetijden om ons op te warmen of bij misselijkheid ten gevolge van een ‘koude‘ maag. Een yoghurtdrank zoals in vele warme landen wordt gedronken, koelt het lichaam af m.n. bij extreme hitte. Yoghurt hoort dus niet in de koude winter te worden genuttigd tenzij u een hete curry heeft als hoofdmaaltijd. Dan kunnen 2 eetlepels yoghurt, de curry blussen. Yoghurt is twijvelachtig bij afvallen. De verklaring hiervoor volgt later.

In het koude jaargetijde kunt u dus het beste warme of soms wat hete gerechten nemen. U probeert zo te verhinderen dat er koude in uw lichaam komt (bijv een verkoudheid). Om een verkoudheid te voorkomen of te behandelen kunt u bijv een warme grog (sterke alcohol is verwarmend) of een glas bisschopswijn nemen. Citrusvruchten zijn hier niet aangewezen, omdat dit koude vruchten zijn en het lichaam afkoelen. Ze groeien immers in de tropen, om de mensen daar te helpen met het afkoelen van het lichaam.

Tevens kunnen warme voedingsmiddelen uw activiteit/bewegingen vergroten en daarmee het afvallen stimuleren. Koude stagneert en kan ook lichte depressies geven. Al helemaal moeilijk om dan te gaan lijnen.

Een teveel aan verwarmende middelen is overigens niet goed, aangezien het lichaam dan kan uitdrogen of er onrust, gejaagdheid, opvliegendheid kan ontstaan.

U kunt ‘koude' producten door bepaalde bereidingswijzen ‘warmer' maken. Dit gebeurt door technieken als grillen, frituren, aanbraden, lang koken, koken met alcohol en het koken met hete specerijen (gemberwortel!).

In een warm/heet jaargetijde kunt u verfrissende voedingsmiddelen nemen om u goed te voelen. Verfrissende voedingsmiddelen sterken de sappen in ons lichaam, dus hiermee ook ons bloed. Een salade in de zomer is de juiste keuze in combinatie met de warme maaltijd. Laatstgenoemde slaan we nooit over!!!!!!!!!!!!!!!

Ook hier is een teveel niet goed, aangezien dan de spijsvertering te koud wordt en minder goed functioneert. U valt dan ook niet af van een dieet van yoghurt, salades en water! Water is afkoelend en kan zo ook het proces van afvallen negatief beinvloeden.  Hierover later meer.

U kunt met de volgende technieken ‘hete' producten wat afkoelen; koken met koude vruchten, zuidvruchten, yoghurt.

Er zijn naast de warme en koude voedingsmiddelen ook nog de neutrale voedingsmiddelen en die moeten het hoofdbestanddeel van onze voeding vormen. We hebben het dan over de (volkoren)granen/rijst en wel in gekookte vorm. Granen bouwen energie op voor uw lichaam en geven harmonie. Granen kalmeren en gifstoffen worden afgevoerd. U krijgt niet snel weer honger omdat gekookte granen niet snel verteren. Dat is goed voor de lijn en eigenlijk voor een ieder die niet teveel wil eten. Wel de granen goed koken, zodat ze goed gaar zijn, anders moet u extra kauwen om de granen goed verteerd te krijgen. Gekookte granen leveren meer energie aan uw lichaam dan brood en zetten uw verbranding dus meer aan. Bij het proces van afvallen kunt u dus beter gekookte granen eten dan een broodje kaas/worst.

Aardappelen zijn ook neutraal, maar eigenlijk zijn aardappelen groenten en horen als zodanig gegeten te worden

Het beste kunt u voedingsmiddelen eten die in hetzelfde jaargetijde groeien en op dezelfde plaats als waar u woont, aangezien die ons beschermen tegen het klimaat van dat moment. Het gaat daarbij niet alleen om de temperatuur van het klimaat, maar ook om bijv de luchtvochtigheid (droogte of vocht/slijm). Bepaalde producten kunnen slijm in het lichaam verminderen! Een voedingsmiddel dat veel zonlicht heeft gehad tijdens de groei zal ons meer afkoelen. Een banaan kan dus de spijsvertering van een patient zwaar belasten, aangezien de banaan u afkoelt en de sinaasappel ook. Toch is het ons ‘ziekenvoedsel'. Wij kunnen beter de vitamine C binnen zien te krijgen van voedingsmiddelen die hier groeien en vitamine C bevatten, zoals bijv.  kolen.

In alle gevallen geldt; Kook!! en slechts een klein beetje rauwkost bij de warme maaltijd. Beperk melk/melkproducten vanwege slijm vorming en allergien/intoleranties en afkoeling. Tevens maken melkproducten sloom, wat niet voor iedereen goed is. Melk is eigenlijk eten en geen drank. Melk kan voor ondervoede of te dunne mensen een goed voedingsmiddel zijn.

Vegetariers moeten goed opletten genoeg warmte op te nemen via de voeding en dus niet alleen op melk/kaas/rauwkost te rekenen. Een ander probleem van vegetariers is het gevaar van teveel eten, aangezien zij geen vlees eten, wat eerder een vol gevoel geeft. Overeten is een groot probleem; ook voor de dunneren onder ons. Het belast de spijsvertering nl. teveel met veel voorkomende klachten als resultaat. De alvleesklier en galblaas zijn hier niet blij mee en kunnen in het verloop van hun meridianen vele (onbegrepen) pijnklachten geven.

Probeer in een maaltijd uiteindelijk een thermisch neutraal effect te krijgen. Mocht u de warme maaltijd overslaan, dan toch een soepje erbij. Of u eet zoals de Indiase mensen een stuk ananas (koud) met tandori-kruiden(heet!) Heel lekker. Niet teveel van nemen natuurlijk.

Het mooiste is als u zelf uiteindelijk gaat voelen wat voeding met uw lichaam doet. U kunt dan in de winter de hele dag koud zijn van uw ochtendontbijt dat bestond uit yoghurt. U kunt uzelf heerlijk opwarmen met een gemberthee, stoofpotje of berenburgje.

U kunt oververhittings-verschijnselen krijgen van uw glazen rode wijn, genomen op het terras bij 40 graden C. In dit geval is een afkoelend pilsje of glas witte wijn een evenwichtiger keuze. Wel blijven oppassen met een teveel aan alcohol.

Daarentegen kunt u uw zonnesteek goed behandelen met de Turkse ayran (yoghurt met zout en ijsblokjes mixen) of met de koude komkommer.

Speciale aandacht hier voor Chinese kijk op de functie van de Milt/Alvleesklier. De Milt/Alvleesklier en de Maag, zorgen voor de opname en omzetting van de voeding en dranken. Deze organen zijn dan ook heel belangrijk bij de spijsvertering en bij het afvallen. Een energietekort in deze organen en m.n. in de Milt/Alvleesklier zorgt voor problemen bij afvallen en moeheid. Met name afvallen rond taille, heupen en bovenbenen komt voor rekening van de Alvleesklier/Milt

Factoren die de Milt/Alvleesklier negatief beinvloeden zijn: Teveel vocht (teveel water drinken!!!), koude vochtige voedingsmiddelen / dranken, dranken uit de koelkast, suiker, witmeel, melk/producten, rauwkost, zuidvruchten, vruchtensappen, rauw gegeten granen, conserven, diepvriesproducten, magnetron.

  Factoren die de Milt/Alvleesklier positief beinvloeden zijn: Soep (de beste voeding om af te vallen), warme maaltijden, bij zoetbehoefte kunt u gezond zoete voedingsmiddelen nemen zoals met honing gezoete producten (muesli-repen), gedroogde vruchten, lang kauwen, gekookte graanmaaltijden, weinig eten, rundvlees, pompoen, gekookte wortel.

  N.B. Teveel water drinken remt de functie van Milt/Alvleesklier, het spoelt waardevolle mineralen uit, het belast energetisch de Nier en Blaas en zorgt in vele gevallen voor de koude vorm van blaasontsteking. U kunt wel gekookt lauw/warm water drinken, maar ook niet teveel. Drink naar behoefte en kijk naar de kleur van uw urine. Deze mag niet te donker, maar ook niet te licht zijn.

N.B. Een uitgeputte Alvleesklier/Milt vraagt om de smaak zoet. Echter teveel zoet zwakt de alvleesklier af en bemoeilijkt dus het afvallen. Zoetbehoefte kan veroorzaakt worden door moeheid en u kunt proberen vroeger te gaan slapen m.n.op momenten dat de zoetbehoefte optreed. Koude kan ook eetaanvallen geven en nu kunt u proberen om uzelf warm te maken. Denk aan een dekentje om de benen met een kruik eronder of denk aan warme soep of gemberthee, of neem een warm bad of sauna. Probeer uit of warmte en slapen van invloed zijn op uw eetpatroon. Het voelen van koude en moeheid is hier van belang!

N.B. Magnetron en Diepvriesvoeding leveren energieloze voeding. Vitamines zijn stuk. Gebruik deze methoden alleen voor uitzonderingssituaties.

En het allerbelangrijkste: geloof niets en niemand en onderzoek alles. Dit heeft ook betrekking op bovenstaande. Als u zich goed voelt bij uw voedsel, dan heeft u uw juiste richting te pakken. Dus experimenteer en kijk naar traditionele culturen. Zij hebben onze luxe niet en moeten zich met voeding warm houden/afkoelen en ziekten buiten de deur houden.

Bovenstaand is een zeer beknopt overzicht van de Chinese voedingsleer. Mocht u zich verder willen verdiepen, dan kunt u het volgende boekje lezen:  Barbera Temelie: ‘voeding volgens de vijf elementen'

 

Succes!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Voeding volgens de Chinese geneeskunde

  

  

Hete voedingsmiddelen

Vlees:         Geit,lam schaap, gegrild vlees

Kruiden:     Kaneel, venkel, cayennepeper, chili, kerrie, peper, gember, tabasco.

Dranken:    Bisschopswijn, bittere likeuren, cognac, sterke dranken, venkelthee

 

  

Warme voedingsmiddelen

Granen:      Gort, boekweit, amarant, sago, zoete rijst, spelt.

Vlees:         Kip

Vis:                      Aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, krab, langoest, mossel, schol, tonijn zalm, zeekreeft, gerookte vis

Kruiden:     Azijn, peterselie, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, rode paprika, rozemarijn, tijm, amasake, karwij, vanille, cayennepeper, chili, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, steranijs.

Dranken:    Kersensap,graankoffie, koffie, rode wijn, honingwijn, karwijthee, likeur, likeurwijn,  yogithee

Melkprod'n:Schapekaas, gietekaas, geitemelk.

Groenten:   Kastanje, pompoen, venkel, bataat

Fruit:          Abrikoos, perzik, krent, rozijn, zoete kersen

Noten:        Pijnboompitten, pistache, walnoot

 

  

Neutrale voedingsmiddelen

Groenten:  Rodekool, veldsla, kolen, aardappel, erwt, raap, Stokboon, wortel, l            look, mierikswortel, ui, sjalot

Fruit:          Dadel, pruim, vijg, druif

Vlees:         Kalf, rund, fazant, hert, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn

Vis:             Karper

Melkprod:  Boter, kaas, room, gefermenteerde kaas, harde kaas,   schimmelkaas

Kruiden:     Saffraan, basilicum, bieslook, dille, geelwortel,  kardemon, knoflook, komijn, koriander, laurier, lavas, marjoraan, marsala, mosterd

Peulvr.:      Adukibonen, erwten, linzen, rode sojabonen, tuinbonen

Zoet:          Honing, mout, marsepein, rietsuiker

Noten:        Amandel, hazelnoot, sesam,aardnoot

Dranken:    Druivesap, maishaarthee, moutbier, zoethoutthee, rijstewijn

Granen:      Haver,Gierst, mais,

 

  

  

Verfrissende voedingsmiddelen

Granen:     Tarwe, rogge, brood gerst

Rijsmidd.:  Bakferment, gist, zuurdesem

Groenten:   Zure augurk, spruiten, zuurkool, andijvie, artisjok, cichorei, sla, olijf, paardebloem, pastinaak, rode biet, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignon, Chinese kool, courgette, paprika, selderij, schorseneer, spinazie

Fruit:          Aalbes, aardbei, zure appel, appelmoes, blauwe bosbes, braambes, kruisbes, morrel, sinasappel, vossebes, grapefruit, kweepeer, vlierbes, zoete appel, honingmeloen, papaja, peer

Kruiden:     Salie, dragon

Vlees:         Eend, haas

Vis:             Inktvis

Melkprod.: Dikke zure melk, koeienmelk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk, zweedse m                 melk

Dranken:    Brooddrank, champagne, hibiscusthee, malvethee, melissethee, rozebottelthee, appelsap, groentesap, vruchtesap, bier, witte wijn, bier

Sojaprod.:  Sojamelk, tofu

Zoetmidd.:  Esdoornsiroop

Noten:        Cashewnoot, zonnebloempit

Olien:         Olijfolie, sesamolie, soja-olie, terwekiemolie, zonnebloemolie

Peulvr.:      Gele sojabonen, zwarte sojabonen

 

  

Koude voedingsmiddelen

Groenten:   Mungboonspruiten, tomaat, veldzuring, augurken, koolraap, radijs, ramanas, algen, iziki, kombu, nori, wakame

Vlees:         Gans, kalkoen, haas

Vis:             Kaviaar, oester

Kruiden:     Agar-agar, miso, sojasaus, zout

Fruit:          Ananas, citroen, kiwi, rabarber, banaan, kakai, mango, watermeloen

Melkprod.: Yoghurt

Dranken:    Pepermuntthee, mineraalwater, duizendbladthee, gentiaanthee, groene thee, guinnessbier, klitwortelthee, paardebloemwortelthee, vrouwemantelthee, zwarte thee

Peulvr.:      Mungbonen

 

  

  

  

  

 

 


06-46264422                lanting@acupunctuurgroningen.nl                 www.acupunctuurgroningen.nl