Info over roken

Wat betreft roken..............

 U kunt zich het Yin Yang systeem als volgt voorstellen:

Yin is het samengetrokkene en Yang is het uitzettende(expanderende). U kunt zich voorstellen dat ijs dan Yin is ten opzichte van  gas, wat Yanger is.

Roken heeft een samentrekkend effect (denk aan het vernauwen van de bloedvaten). Hetzelfde effect hebben zout, vlees en bewegen. Als u stopt met roken valt het samentrekkende effect weg. Het kan zijn dat het lichaam, dat een evenwicht wil tussen samentrekken en uitzetten (tussen Yin en Yang dus) nu om een sigaret vraagt. Door, als u stopt met roken, wat meer zout (Keltisch zeezout of Himalay zout maar zeker geen supermarkt zout/zeezout) en/of vlees te nemen en/of door meer te bewegen, kunt u dit opvangen.

Verder zijn er veel uitzettende producten die mensen nuttigen zoals koffie, alcohol, suiker, water en zoetjes in extreme mate!!

U kunt dus ook het evenwicht tussen het samentrekken en uitzetten bewaren als u minder van deze producten neemt. Er zit dus een logica in de combinatie koffie(uitzetten)-sigaret(samentrekken), alcohol(uitzetten)-sigaret(samentrekken), zoetjes/suiker(uitzetten) en de sigaret(samentekken).

Het blijven nuttigen van deze producten kan dus de behoefte aan roken opwekken.

Als u even verder nadenkt is dus de combinatie koffie-koekjes niet in evenwicht; beiden uitzettend, maar de combinatie koffie met zoutjes wel. Dit zie je in Arabische culturen, maar is voor ons vreemd.

Hieronder volgt een uitleg van bovengenoemde:

Zout

Bij een hoge bloeddruk moet u oppassen met het verhogen van de zoutconsumptie en zeker geen fabriekszout nemen  Alleen de natuurlijke vorm van zout wordt hier geadviseerd en absoluut niet de geraffineerde vorm. In de natuurlijke zouten (zeezout, oerzout ect.) zitten de oorspronkelijke mineralen nog en die geven minder  bloeddrukverhoging.

Meet uw bloeddruk mocht u een hoge bloeddruk hebben. Het stoppen met roken kan uw bloeddruk al normaliseren, zodat extra (goed) zout geen probleem is.

De juiste vorm om zout in de keuken te gebruiken is tijdens het koken en niet door het strooien met de zoutpot nadien. Om een zoutkorrel goed te verteren hoort ie omgeven te zijn met vet(olie). Dan wordt de zoutkorrel getransporteerd naar de darmen en daar verteerd zoals het hoort. Mocht u zo een losse zoutkorrel in de mond nemen, dan werkt de zoutkorrel op het eerste gedeelte van de spijsvertering en dat is niet gezond.Vandaar dat vele culturen hun potjes koken met zout en olie. Verder is zout een product dat met het koken heel belangrijk is om alle smaken in een gerecht te versterken. Worteltjes worden zoeter door ze met iets zout te koken. Een paar korreltjes zout bij de koffie in uw koffiefilter, versterkt de goede smaak van uw koffie. Evenals een paar korreltjes zout in de slagroom alvorens het op te kloppen.  Dus kook niet geheel zoutloos.. U of uw kinderen gaan dan veelal toch aan de chips of kaas en dat is een minder gezonde manier om zout binnen te krijgen.

Advies: iedere dag een kop soep: een gezonde manier van zout en weinig calorien. Het zet de Milt/Alvleesklier aan tot actie en dat helpt bij de spijsvertering (afvallen).

 

Indien u een lage bloeddruk heeft, kan dit een reden zijn dat u behoefte heeft aan een sigaret om zo de bloedvaten te vernauwen en daarmee uw bloeddruk te verhogen. Een lage bloeddruk is niet OK!!  Alles beneden de 80mm kwik is een te lage bloeddruk. Een bloeddruk van 70/110 is dus te laag. In Nederland is de kennis over de negatieve effecten van een te lage bloeddruk helaas onvoldoende en daardoor ontstaan vele vervelende situaties. Zie ook het artikel over lage bloeddruk.

Vele bijwerkingen van het stoppen met roken kunnen komen door de te lage bloeddruk. Manieren om de bloeddruk omhoog te krijgen zijn er niet veel en weinig bekend. Enkele mogelijkheden:

         * Meer (gezond) zout. Als u Misosoep lust is dat een zeer gezonde manier om zout binnen te krijgen. Verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkels. Verder bijv een extra stukje  belegen kaas nemen als tussendoortje.

         * Oefeningen voor de beenspieren, zoals omhoog lopen, kniebuigingen, traplopen, versterken van de Quadriceps spier (net boven de knie iets aan de binnenkant van uw been).

         * Crateagus(complex); Meidoorn.

         * Wisselbaden.

         * Zoethoutthee.

         * Sterke zwart (biologische) thee met heel klein beetje honing.Dit heeft een adstringerend (samentrekkend) effect, wat je kunt voelen in je mond: die trekt geheel samen.

         * Voorzichtig met fruit, suiker, zoetjes.

         * Rosvallaria nr 193 van Bloem

         * Wijntonicum nr 251 van Bloem (versterkt bloed)

Het kan voorkomen dat u uw bloedbeeld door uw huisarts moet laten controleren op bloedarmoede en op suiker. Een lage suikerspiegel of bloedarmoede gaan wel samen met een lage bloeddruk.

De Chinese Geneeskunde gaat uit van onderdruk van minimaal 80mmkwik, omdat een lagere bloeddruk betekent een te laag Yin van Lever en Nieren. Iemand staat dan minder sterk in het leven en kan de eigen ruimte niet optimaal innemen. Mochten er conflicten zijn, dan gaat het lichaam sneller uit de situatie weg (bijv door de bloeddruk en/of suiker te verlagen en flauw te vallen) en men is niet in staat assertief op te treden. Het wegvallen uit een situatie is dan de enige mogelijkheid van het lichaam uit de situatie te komen.

Tevens is een lage bloeddruk sneller gevaarlijker laag dan een gezonde bloeddruk met alle gevaren van dien; epileptische aanval, flauwvallen, zich bezeren tijdens de val ect.

Vlees

Mocht u vegetarier zijn en u eet geen vlees, zorg dan dat u af en toe wat hartige hapjes krijgt. Hartig is zout maar ook scherp. In Nederland gaan vegetariers massaal aan de zuivelproducten, maar dat is geen gezonde vorm van vegetarisme. Velen kunnen niet goed tegen melk (ook het blanke ras tegenwoordig niet meer) en melk verslijmt. Tevens is het uitzettend en dus niet verstandig hier. Belegen kaas is zout, maar het blijft een melkproduct. De Indiase keuken biedt hier mogelijkheden. Het Indiase volk is op een zeer gezonde en verantwoorde manier gewend vegetarisch te koken en u kunt daar uw licht eens op werpen.

Mocht u iets meer vlees willen gaan eten de eerste periode, denk dan aan uzelf, de dieren en de wereld en neem biologisch vlees. Het is even duurder, maar u heeft minder water en ongewenste stoffen  in uw vlees en een strengere controle erop. Verder als u bewuster gaat eten koopt u ook  veel dingen niet meer en dat levert weer winst op (in geld en gezondheid). Het dierenleed in de bio-industrie is gigantisch en goed om daar niet aan mee te werken. Momenteel zijn er enkele mogelijkheden om schotse hooglander vlees te kopen. Heerlijk vlees en dieren die in de winter niet in hun eigen ontlasting hoeven te staan. (Bijv de Gradient in Kantens/Ezinge 0651152953)

Bewegen

Meer bewegen is gezond en geeft ook een samentrekkend effect. Tevens zijn mensen die stoppen met roken actiever, fitter en enthousiaster en willen en kunnen  ook meer bewegen. Met bewegen zet u uw bloed in beweging en kunnen lichamelijke en ook psychische afvalstoffen vrij komen. Laatsgenoemde merkt u vooral als u even rust neemt na een inspanning (sauna of even gaan liggen). Als er dan tranen komen bent u weer wat afvalstoffen kwijt (Rene Diekstra).

 

De producten die u beter kunt minderen :

*Koffie; dit kan ook moeheid en/of depressie maskeren. Het kan ook zijn dat u teveel eet en dat u koffie gebruikt om te laxeren en sneller de voeding door de spijsvertering te laten lopen. Dit kost echter wel spijsverteringsstoffen en die kunnen te laag worden, wat klachten kan geven.

*Suiker: neem zowiezo natuurlijke suikers om de mineralen die suiker afbreekt(o.a. zink en Calsium) in uw lichaam weer iets aan te vullen (honing, ahornsiroop, goede rietsuiker ect).

*Zoetstoffen: absoluut verboden vanwege extreme uitzettende werking en in mijn ogen zeer gevaarlijk voor uw lichaam. Tevens ontwent u de zoete smaak niet als u dit blijft gebruiken. Liever langzaam suiker ontwennen.

*Alcohol: 2 redenen om dit te reduceren:

         1) Onder invloed bent u minder geremd en kunt dan sneller een sigaret nemen omdat uw controle minder is.

         2) Het uitzettende effect van water en alcohol vraagt om een samentrekkende kracht en dat kan uw sigaret              bieden. Liever een zoutje, maar  ook dat niet teveel.

 

  Wat te doen bij moeilijke momenten tijdens het proces van het stoppen met roken?

  •   Begin 1 a 2 weken voordat u van plan bent te stoppen met roken met het innemen van een sterk vit B complex. Het gaat hierbij om de B3 vitamine, die de plek op de zenuw moet gaan innemen van uw nicotine. Als u lekker vol zit met B3 is het makkelijker om te stoppen. Nicotine zorgt chemisch voor rust en dat doet vitamine B3 ook. (In de psychiatrie worden ook goede resultaten bereikt bij patienten met het toedienen van vit B3).

Let wel; uw plas wordt wat geler.

  • Neem een laurierdropje; dit geeft een bittere smaak en dat helpt op een moeilijk moment.
  • Bij onrust ga iets doen of bewegen. In Nederland zitten we erg lang stil als we op visite zijn en dat lukt veelal door te eten of te roken. Ga wat sneller even een rondje lopen of weer op pad en blijf niet te lang zitten/hangen.
  • Voel of er emoties naar boven komen, die u weer wil wegroken. Voel ze en onderga ze en ev. huil ze uit of mopper lekker. Beter dan het weer wegroken. Dit wegroken van emoties is eigenlijk heel gevaarlijk, omdat het de oorzaak kan zijn/worden van ernstiger ziekten (Kanker!). In tranen bijv. zitten afvalstoffen en die moeten het lichaam uit!!
  • Neem iets zouts(soep)/vlees.
  • Masseer de volgende punten:

                  1) met uw wijsvinger het plekje tussen neus en bovenlip

                  2) met uw middelvinger het plekje tussen onderlip en kin

  • Neem een glas water. U kunt bijv gefilterd water nemen als u kraanwater niet lekker vindt. Filtersystemen kunt u kopen in de natuurvoedingswinkels.
  • Het kan zijn dat u rookt om wat meer afstand te bewaren tussen u en de wereld. Respecteer dat u dit doet, want niet alles in de buitenwereld en in die ander is even leuk. Probeer een andere techniek aan te leren, zodat u hiervoor het roken niet nodig heeft. Een andere techniek is bijv het minder oogcontact maken met die ander ( elkaar aankijken is zowiezo aangeleerd gedrag want van nature doen we dit niet en vele culturen doen dit ook niet omdat je dan in elkaars ziel zou kijken). Een in het alternatieve circuit veel gebruikte techniek is iets tussen jezelf en die ander te plaatsen (bijv een bos rozen) of zelf in een ei te gaan zitten en zo jezelf te beschermen.
  • Constipatie (verstopping) kan vragen om een sigaret, om daarmee beter naar de WC te kunnen. Nu moet u de verstopping gaan aanpakken. Dit kan m.b.v. lijnzaad / pruimen / pruimesap / psylliumvezels(wel genoeg drinken nu) / een middeltje van uw huisarts(bevat helaas ook zoetstoffen en smaakstoffen). Mocht u het zelf niet kunnen oplossen zoek hiervoor dan hulp, want een goede stoelgang is nummer 1!!
  • Slapeloosheid kan ook vragen om een sigaret om in te kunnen slapen. U kunt de volgende middelen proberen om beter in te slapen:

                          *) Melatonine

                          *) Avena Sativa (bijv van dr Vogel)

                          *) Overleg met uw huisarts.

 

                                                                                               


06-46264422                lanting@acupunctuurgroningen.nl                 www.acupunctuurgroningen.nl